In cautarea gustului copilariei Ep. 1 -KURTOSKALACS

18835790_159160597955499_6535859052897666073_n

De cateva  luni bune sunt  in cautarea gustului copilariei  !

De la sarat la dulce , vreau sa simt acel fior   , acea avalansa de amintiri  atunci cand  gust un produs  ! Vreau sa simt  ca sunt iar  in perioada copilariei  !

Copilaria  , cred ca  pentru multi dintre noi , a fost o perioada superba , chiar daca am  trait  in perioada comunista  ! Aveam jocurile noastre , inventam jocuri , socializam foarte usor  cu toti  copii  din cartier   !

Imi petreceam  vacantele de vara la bunici , la tara  ,  si acolo eram rsfatata cu tot felul de bunatati , care mai de care mai apetisante si mai  gustoase  !

Din pacate  , bunicii  nu mai sunt  , dar  amintirile au ramas vii  , si  de aceea  , incerc sa  gasesc  GUSTUL COPILARIEI  !

Unul dintre  momentele de mare impact pentru mine a fost , ca dupa  2 ani de cautari intense prin Paris , am gasit   un loc unde se manaca Kurtoskalacs  autentic  !

9 Route de Bondy, 93600 Aulnay sous Bois

Este locul unde  am  descoperit o echipa  profesionista  ,  oameni  dedicati  500 %  in ceea ce fac  !   Va felicit  !!!!!!!!! Sincer  !  Jos palaria  ! Faceti o treaba minunata  !

Vorbesc cu mare drag despre produsele lor ,  iti prezinta produsele  intr-un fel , in care  nu poti  refuza sa gusti  !

Ingredientele folosite aici sunt  100 % naturale  ! Nu folosesc coloranti si   arome artificiale  ! Inca mai razuiesc coaja de portocale pentru aluat  !!!!!!!!  Ce deliciu  !!!!!!

Si dupa  ce ai  gustat   : EXPLOZIE  !
Explozie de gusturi , pentru mine de amintiri   !

 

18740508_159160601288832_3758128253372562_n18767436_159160711288821_5068946202304099803_n

18740794_159160604622165_3876228776175464653_n0003

Asta m-a facut sa ma documentez putin despre acesti colaci secuiesti  !

De unde vin  ? Care este istoria lor  ?

Iata  de am aflat eu  :

”Kurtos” în limba maghiară înseamnă burlan sau horn și este evident că denumirea provine de la asemănarea cu aceste obiecte. Ingredientele de bază ale colacului secuiesc, conform rețetei tradiționale, sunt zahăr, făină de grâu, unt, lapte, ouă, drojdie și sare, precum și nucă măcinată sau tocată, migdale, scorțișoară și zahăr vanilat pentru glazură, iar regula este ca acesta să fie copt direct pe jar.

Potrivit lui Albert zoltan, prima atestare documentară a kurtos-ului datează din 1450, iar prima rețetă cunoscută este din 1784, cea a contesei Mikes Maria din Zăbala. Dar se presupune că produsul ar avea origini mai vechi.

”Se spune că povestea kurtos-ului a pornit pe vremea când tătarii au invadat Transilvania, iar oamenii s-au refugiat în peșteri. Tătarii au așteptat știind că aceștia vor ieși atunci când hrana li se va termina, dar cei din peșteră au făcut din ce mai aveau un fel de cozonac pe băț pe care l-au pus afară pentru păsări, dorind să arate astfel că mai au încă destulă mâncare. Tătarii au zis că nu are rost să aștepte și au plecat. Asta ar fi pe scurt povestea”, a declarat Albert Zoltan.   ( Albert  Zoltan – coordonatorul Asociației pentru Dezvoltarea Turismului Covasna ) .

MMA_3_E0_A0_P0-1024x619

 

Acum am  inteles  !!!!!!!!!!
Aluatul de cozonac , este cel care imi trezeste mie amintiri  !

Voua ce va trezeste amintiri  ?  Eu inca mai caut si alte  gusturi  ! Am o lista lunga  , lunga  !

O zi superba va doresc  !!!!!!!!!!

Sa mai copilarim putin  as spune eu  !

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s