Reactii neplacute in timpul postului negru !

Iată cele maifrecvente neplăceri întâlnite în timpul postului total. Dincolo de acestea pot interveni și altele în funcție de bolile și suferințele pe care le aveți sau pe care le puteți descoperi pe parcursul acestei încercări deosebite de a posti cu apă  sau cu sucuri.

Foamea

Multe persoane sunt surprinse de dispariția foamei după tercerea unei anumite perioade de post negru. După una sau două zile foamea va fi o raritate. Poftele însă pot să mai continue câteva zile în plus pentru ca până la urmă să înceteze și ele. Odată ce corpul se liniștește, se poate percepe mai puternic o foame de tip spiritual.  Este un sentiment unic de libertate atunci când vocea  corpului este  împinsă către tăcere. Abia acum începe să se audă vocea liniștită și abia perceptibilă a lui Dumnezeu.

Accesele neregulate de foame pot izbucni mai degrabă dacă se ține un post cu sucuri decât unul doar cu apă. Aceasta s-ar putea datora conținutului execsiv de pulpă din suc care retrezește digestia. Dacă foamea persistă, încercați să strecurați sucul sau adăugați suc de prune pentru a curăța tractul digestiv.

Starea de slăbiciune

Postul cu apă va aduce cu sine slăbiciunea și lipsa de energie. Pot exista colapsuri de energie și în timpul postului cu sucuri dacă aveți un metabolism rapid. Slăbiciunea este o parte componentă a procesului de încetinire a metabolismului din timpul postului. Acceptați această stare acordându-vă mai mult timp, stând departe de constrângeri și agitație.

Durerile de spate

Durerile de spate pot apărea din cauza toxinelor din intestinul gros. Vasele de sânge care conduc nutrienții de la colon sunt foarte aproape de nervii coloanei vertebrale. Aceste dureri cel mai adesea vor scădea după eliminarea toxinelor. O parte din ele pot fi eliminate prin exerciții ale trunchiului. O compresă rece poate ajuta de asemenea. Folosirea clismei poate fi de asemenea un bun remediu.

Respirația urât mirositoare

Deșeurile organismului trec și prin plămâni care sunt în acest caz un organ eliminator. Periajul limbii  și folosirea aței dentare  însoțite de clătirea gurii vor reduce respirația urât mirositoare.

Gangrenele (Ulceratiile cavitatii bucale)

Conținutul toxic existent precum și flora microbiană din gură împreună cu absența curățării aduse implicit de mestecarea mâncării pot permite o creștere a  bacteriilor aflate între dinți. Limba se acoperă cu aceste deșeuri. Pentru a opri gangrenele faceți gargară cu sare de mare dizolvată în apă de câteva ori pe zi. Tamponarea rănilor cu ulei al arboreluii de ceai sau cu vitamina E grăbește procesul de vindecare.

Virusul răcelii

Secrețiile mucoase sunt hrana perfectă pentru viruși. Toxinele slăbesc sistemul imunitar. Când cantități mari de toxine se află în sânge și în mucus, datorită postului, pot cauza predispoziția spre răceală, sensibilitate la aceasta. Pentru a lupta cu răceala continuați postul pentru a elimina mucusul. În cazul celor care postesc cu sucuri creșteți cantitatea de suc de citrice.

Întunecarea vederii/amețeala

În timpul postului corpul își conservă energia. Inima pompează mai încet și presiunea sângelui scade. Statul în picioare sau mișcările rapide cu pornire dintr-o poziție de șezut vor face ca sângele să curgă brusc către picioare, cauzând întunecarea vederii pentru câteva secunde și/sau amețeala. Pentru a le opri lăsați-vă  pe un genunchi sau așezați-vă. Coborându-vă centrul de greutate întunecarea vederii va lua sfârșit imediat.  

Diareea

Este mai frecventă în cazul sucului cu fructe care are un efect laxativ mult mai pronunțat decât în cazul postului cu apă. Clisma sau folosirea de coajă de filum ajută la rezolvarea problemei. În cazul postului doar cu apă poate apărea la primele mese după încetarea acestuia.

Întărirea mușchilor

Mușchii pot deveni tari și inflamați din cauza toxinelor care îi irită. Picioarele pot fi cele mai afectate, caci toxinele se acumulează în mare parte în mușchii picioarelor. Auto-masajul, băile calde,  întinderile ușoare și exercițiile vor ajuta la eliberarea toxinelor.

Durerile de cap

Toxinele pot cauza și întărirea mușchilor de la gât și umeri. Aceasta poate da tensiune și dureri de cap. Masajul gâtului și al umerilor va ajuta la eliberarea tensiunii.

Greața

Când deșeurile organismului sunt eliberate prea rapid de către limfă, o parte din supraîncărcarea toxică este preluată de ficat și secretată împreună cu bila în interiorul stomacului. Aceasta cauzează greața. Băutul apei sau al sucului de morcov va dilua bila și amestecul de toxine, ajutând la eliminarea lor din sistem.

Nervozitatea

Eliminarea toxinelor poate irita nervii afectați. Exercițiile ușoare vor elibera tensiunea.

Problemele de piele

Cei cu tenul gras pot avea cateva zile de coșuri sau erupții. O piele palidă este un semn al existenței deșeurilor in sânge. Când se curăță mucusul și toxinele pielea va fi sănătoasă, moale și curată.

Oboseala

Somnolența este normală în timpul postului. Puține persoane se odihnesc îndeajuns în afara postului așa că bucurați-vă de somnul suplimentar din timpul ajunării; poate fi la fel de vindecător și reîntineritor ca și postul însuși.

 

 

 

Expectorarea

Ceea ce s-ar putea numi o „criză de expectorare” se manifestă în puţine cazuri însă uneori o scurgere aproape continuă de mucus este împinsă în gură şi gât necesitând o expectorare susţinută. Deseori aceasta durează câteva zile şi poate persista în această perioadă chiar şi în timpul somnului. Este evident un proces de eliminare pe care nu este nevoie să îl împiedicăm în această parte a desfăşurării lui. Ca majoritatea crizelor, dă o senzaţie de disconfort şi enervare atât cât durează şi, ca toate crizele din timpul postului total, este urmată de îmbunătăţiri simţitoare ale stării generale locale.

Există de asemenea câteva cazuri în care saliva curgea la fel de abundentă şi la fel de multă în timpul postului ca şi în timpul alimentării, deşi este o regulă ca ea, ca şi celelalte secreţii ale gurii, să fie simţitor reduse cantitativ încât, în gură, pe buze şi în gât există chiar o senzaţie de uscăciune. În anumite ocazii, secreţia gurii, în special mucusul, pot fi atât de neplăcute încât să înducă voma. Acest gust neplăcut se va reduce treptat şi va dispare întru totul înainte ca postul să trebuiască a fi întrerupt. Pentru o alinare imediată limba poate fi în întregime curăţată cu o perie şi gura clătită cu apă.

Crizele nervoase

Literatura despre postul negru nu conţine multe descrieri ale unor astfel de cazuri. Uşoare dureri şi arsuri chiar serioase pot începe la baza craniului şi să traverseze coloana vertebrală în jos, partea de sus încetând să sufere când durerea trece în josul acesteia. Când durerea şi arsura ajung la baza şirei spinării, ea „sare” la genunchi, în spatele acestora şi de la aceştia din nou la baza craniului. Simptomul  descris poate dura o oră sau mai mult, şi apoi poate urma o perioadă de pauză în care persoana se va odihni sau chiar va putea dormi după care criza poate reîncepe. Postitorul este astfel foarte slabit timp de 3-4 zile, cât această criză persistă, de îndată ce se termină însă, se va simţi mai puternic decât înainte.

Guturaiul

Uneori, la începutul postului cu apă, se poate instala o raceală. O inflamaţie în gât se poate instala şi ea, deşi rareori. Eliminarea mucusului este întotdeauna crescută în partea timpurie a postului, aceasta fiind socotită de multe ori ceea ce am numi o raceală.

Problemele pielii

Erupţiile pe piele pot acoperi întreg corpul sau pot fi doar localizate. De obicei, aceste erupţii dau mâncârimi. Ele se aseamănă urticariei însă nu întotdeauna produc mâncărimi, unele zone cerând scărpinare, altele nu la aceeași persoană și în același moment. Aceste erupţii pot dura doar câteva ore dar de obicei ele persistă 3-4 zile. Ele reprezintă un proces de eliminare.                                                                                                                                           

Durerile de cap/spate/membre

Durerile puternice de cap şi durerile de spate sunt de obicei însoţite de o însemnată stare de slăbiciune care cere repaosul la orizontală. Uneori, cei care postesc se sperie de astfel de simptome. Deşi durerile pot fi severe, nu există nici un pericol. Nu trebuie să întrerupeţi postul în această perioadă. Durerile de cap şi de spate pot dura de la de la 1 la 4 zile. Ele sunt cauzate de faptul că în această perioadă se petrec reajustări şi adaptări ale nervilor. Aceste dureri sunt deseori întâlnite la persoanele nervoase. Durerile de cap sunt de obicei datorate consumului de ţigări, ceai, cafea, droguri şi a mâncărurilor excitante. Durerile de cap, în cele mai multe cazuri, se regăsesc din ziua 1 până la ziua a 3-a, la începutul postului. În nici un caz nu se poate spune că toţi postitorii prezintă astfel de simptome.

În afară de durerile de spate, de obicei în partea de jos a coloanei, deseori în primele zile ale postului apar și dureri ale şoldurilor, dureri la baza craniului şi dureri ale membrelor, în special ale încheieturilor acestora. Aceste dureri şi suferinţe sunt de cele mai multe ori foarte enervante dar rareori durează mai mult de 1 sau 2 zile. Ele apar mai ales noaptea şi încetează pe parcursul zilei.

Greaţa

Se pare că este urmarea unei scăderi bruşte a tensiunii existente în mod normal. Poate fi indusă de un miros urât, de un gust rău, de o priveliste dezgustătoare sau de un şoc emoţional. Durerile severe, starea de rău, oboseala, rapidă coborâre cu un lift, etc.,  pot produce greaţa prin scăderea tensiunii în stomac prin complicatul mecanism „reflex”.

Dezordinea emoţională continuă, provenită de la griji prelungite, frici, întristări şi şocuri repetate pot da o persistentă scădere a tonusului în stomac şi să producă astfel senzaţia de rău sau de greaţă de care mulţi se plâng.

În multe cazuri, nu există îndoială că brusca oprire a alimentării care are loc în timpul postului, duce la o temporară scădere a tensiunii în stomac, producând greaţa. Pe de altă parte, persoanele cu o constituție slabă, înaltă, având carenţe alimentare, sunt predispuse la a suferei de o lipsă cronică de tensiune în zona stomacului iar aceasta se face simțită mai puternic decât de obicei în timpul postului. Prezenţa bilei în stomac, de asemenea, cauzează greaţa. Prezenţa acesteia este cel mai adesea aducătoare a unei stări de vomă.

 

Voma

Deşi au fost înregistrate cazuri în care s-a vomat mult, unul chiar şase zile şi nopţi consecutiv, de obicei această stare durează 1 sau 2 zile. În acest caz este scos afară mult mucus şi bilă. Este un proces de curăţare. Cazul menţionat mai sus dezvoltase şi nişte sughiţuri persistente; după ce cele şase zile de vomitare au încetat, au apărut sughiţuri care au persistat timp de alte şapte zile. Încetarea acestor două crize a fost încununată de curmarea unei suferinţe care persistase timp de şapte ani la acea persoană. A mai fost menţionat un alt caz de vomă, timp de 4 zile şi nopti, care a avut o excelentă revenire. Voma nu este privită ca un semnal de pericol ci ca un proces de curăţare.

Un alt caz menţionează începerea vomitării în ziua a 23-a a  unui post de 31 de zile care a persistat timp de 7 zile şi nopti, până în ziua a 29-a a postului. Au fost vărsate mari cantităţi de mucus şi bilă. Postitorul era foarte slăbit în timpul perioadei producerii vomitării dar a redevenit puternic imediat ce aceasta a încetat. Oricum cazurile menţionate sunt mai degrabă nişte excepţii neobisnuite.

Încercarea de a opri postul în timp ce persoana are stări de vomă este inutilă, chiar dăunătoare. Se consideră că acolo unde există un stomac bolnav şi unde natura nu are timp să îşi îndeplinească sarcinile, a se consuma mâncare în această situaţie devine un risc major. Nu este recomandat a se opri postul într-o astfel de situaţie; dacă se administrează mâncare într-un astfel de moment ea cel mai probabil va fi vărsată şi poate agrava starea de vomă încă şi mai mult. Un alt caz de intervenire a vomei dupa a 5-a zi de post, în care persoana a încercat să mănânce, mâncarea a fost imediat vârsată şi ca urmare nu era altceva de facut decât să se aştepte ca starea de vomă să înceteze şi să apară foamea naturală.

De obicei, în procesul de vomitare, este expectorat mult mucus. Este amintit un alt caz de vomă, care a durat 2 săptămâni, aparând după 40 sau mai multe zile de post, care a slabit mult postitorul dar nicidecum nu a reprezentat un pericol pentru acesta.

Uneori voma, durerile de cap şi erupţiile pe piele se vor ivi împreună. Cei cu puţină experienţă în postul negru cu greu pot aprecia corect dinainte dacă o persoană va avea o criză severă de acest fel. Persoanele cu probleme stomacale de durată, mai ales cele însoţite de tulburări ale nervilor sunt cele mai înclinate să le dezvolte.

Voma este parte a eliminarii pe care postul o susţine, cel mai adesea datorată unei supra-activităţi a ficatului care regurgitează bila în stomac şi care trebuie lăsat în pace. Poate apărea devreme sau târziu în timpul postului dar nu reprezintă un pericol. Astfel de crize de vomă succedânde, petrecute la sfârşitul posturilor prelungitei pot deveni fatale dacă se încearcă tratamente destinate opririi procesului de vomitare!

Crampele

Acestea pot apărea în intestinele persoanelor de ambele sexe, cât şi în pântecele femeilor. În intestine, acestea pot fi datorate gazelor, acţiunii intestinelor sau intervenţiei amestecării problemelor de natură mentală cu controlul sistemului nervos simpatic al peristaltismului. Crampele uterine sunt rare, apărând în special la acele persoane carora le sângerează uterul în afara menstruaţiei. Mai rar crampele sunt rezultatul eforturilor uterului de a vărsa de o acumulare de mucus.

Gazele

Multe persoane au gaze intestinale considerabile în timpul postului negru. Cei care suferă de probleme digestive, visceroptoză, colite, enterocolite, etc, şi pacienţii nervoşi din fire sunt cel mai adesea deranjati de gaze. Nu în puţine cazuri, gazele cauzează o stare de suferință, chiar insomnii. Majoritatea acestor persoane prezintă dificultăţi în eliminarea gazelor.

În majoritatea cazurilor însă disconfortul nu este datorat prezenţei unei mari cantităţi de gaze, căci acestea sunt rareori prezente în cantităţi mari. Se pare mai degrabă că sunt datorate tensiunii interne crescute. O tensiune sau presiune internă permanentă este menţinută în tubul digestiv. Această tensiune este reglată de sistemul nervos simpatic. Tensiunea crescută este acoperită în mod reflex, la fel ca durerea sau disconfortul din muschii abdomenului.

Celor nervosi din fire, şocurile, emoţiile puternice, etc., pot cauza o tensiune crescută în tubul digestiv şi astfel cel care posteste va simţi un anume disconfort. Temerile subconştiente pot de asemenea să cauzeze aşa numitele dureri la eliminarea gazelor. Cei care au suferit o perioadă îndelungată de probleme intestinale sunt în mod special aplecați către modificări ale tensiunii în tubul digestiv.

Neregularităţile funcţionale ale stomacului şi ale intestinului pot da dureri, din cauza contracțiilor peristaltice crescure care există deseori în acest caz. Suferinzilor de visceroptoză accentuată, cu unghiuri ascutite, le poate crește tensiunea intestinală şi le va cauza astfel disconfort şi dureri.

O activitate peristaltica crescută a pereţilor stomacului, datorată nervozităţii poate da, de asemenea, acel disconfort cere este pus în mod greşit pe seama durerilor date de gae. O tensiune crescută poate apărea în orice parte a tubului digestiv şi aceste dureri sau stară de disconfort pot fi generale în abdomen sau pot fi localizate.

Postitorii care suferă se plâng că astfel de gaze îi fac nervosi şi îi ţin treji noaptea. În acest caz înseamnă că se întâmplă exact opusul: nervii cauzeată creşterea tensiunii, reultând disconfortul. Dacă aceste persoane reuşesc să se relaxeze complet, durerea dată de gaze încetează. Se pot folosi masajul abdominal, apa fierbinte aplicată pe abdomen, băutul apei calde, autosugestia, măsuri care de obicei  înlătură neplăcerile cel puţin temporar dar care nu micşorează în mod real cantitatea de gaze existentă.

Zgomotul gazelor din intestine înseamnă un control slab al nervilor la acest nivel al organelor. Medicamentele vor produce aproape întotdeauna astfel de zgomote datorate excitării produse de către acestea căci ele irită.

Deseori se aud gâlgâituri şi chiorăituri în abdomen datorate mişcării gazului dintr-o parte a intestinului către cealaltă. Sunt cauzate alte ori de  intervenţia emoţiilor în controlul normal al simpaticului asupra intestinelor. Un om nervos poate manifesta un astfel de chiorait la cea mai slabă provocare. Clismele datorită excitării pe care o produc, dau şi ele deseori aceste simptome.

Diareea

Este rareori înregistrată, deşi este mai obişnuită în postul total decât ştiu majoritatea persoanelor. Cauza este datorată faptului că aceştia folosesc clisma care ascunde adevarata dezvoltare a diareei. Când apare, ea intervine doar ca urmare a unui proces de curăţare ce are loc în interior şi numai dacă este o nevoie imperativa se va face o clisma pentru calmare.

Ameţelile/Slăbiciunea

Ameţeala este un simptom foarte frecvent, care se manifastă mai ales în perioada incipientă a postului sau când persoana se ridică brusc din poziţia aşezat. Durează câteva secunde şi poate fi prevenită printr-o  ridicare lentă. Reprezintă o situaţie obiţnuită în timpul postului şi apare din cauza retragerii bruşte a sângelui din creier. Dacă postitorul nu se va auto-brusca, rareori va simti vreo ameţeală.

Slabiciunea poate interveni în primele zile ale postului. Nu ar trebui sa vă alarmeze sau să vă sperie trebuind să se aibă grijă numai ca persoana să nu se tensioneze, înlăturând totodată purtarea hainelor strânse pe corp şi permiţându-se din plin accesul la aer curat al postitorului.

Deşi relativ puţine persoane leşină, multe dintre ele păţesc asta la un moment dat pe parcursul postului. Cel mai adesea, aceasta se poate întâmpla în prima sau a doua zi de post negru şi să nu se mai repete mai târziu. Pe de altă parte, este menţionat un caz în care revenirea din post realizată inadecvat a dus la indigestie şi la un leşin de durată. Accentuăm că astfel de fenomene sunt mai degrabă nişte ciudăţenii rar întâlnite decât un fenomen frecvent.

Când un postitor leşină, el trebuie îngrijit exact ca o persoană care a mâncat obişnuitele trei mese pe zi. Tot ce are  nevoie este aer curat şi timp. Nu trebuie ridicat ci lăsat la orizontală. Nu este nevoie de nici un fel de stimulare sau săruri de mirosit. Trebuie lăsat liniştit şi va deschide ochii privind în jur şi se va ridica singur continuându-şi activităţile. Nu este nevoie nici de udarea cu apă rece a feţei. Repaosul şi nu şocul îi este necesar unei persoane care a leşinat.

Inflamaţiile/durerile gâtului

Deşi acestea sunt frecvente imediat după oprirea postului, ele apar ocaizional şi în timpul postului. Durerea nu este niciodată mare, durează o zi sau două, cel mult şi nu este un motiv de îngrijorare.

Palpitatiile/ Durerile inimii

Şi palpitaţiile se datorează tot gazelor formate în tubul digestiv. Aceste simptome apar rar şi nu sunt periculoase deşi de obicei sunt sursa multor îngrijorări fără rost din partea postitorului. Palpitaţiile pot fi rezultatul  nervozităţii, al fricii sau al unor sforţări fizice.

Ceea ce se resimte ca o durerea a inimii, este de fapt rareori o durere a acesteia. De obicei este o durere în piept. Se poate datora gazelor, poate fi de origine psihică sau de origine toxică. Numai dacă este însoţită de alte simptome care indică probleme ale inimii ar trebui luată în seamă. Altfel nu este o problemă serioasă şi va trece curand.                                                                                                                                                  

Insomnia

Este datorată cel mai adesea lipsei nevoii de a dormi deşi somnul este necesar pentru  individul obisnuit care posteste. În câteva cazuri, insomnia se datoreză tensiunii nervoase sau disconfortului. Ea nu ar trebui să producă îngrijorare.

În timp ce câţiva dintre postitori dorm la fel de mult ca atunci când mânancau, majoritatea dorm mult mai mult decât realizează. Aceasta se întâmplă şi în cazul celor care suferă de insomnie. 10 ore de somn par ca 15 minute pentru că nu suntem conştienţi de trecerea timpului în timp ce suntem adormiţi; o oră de veghe însă pare o noapte întregă pentru că timpul trece atât de greu când aşteptăm să adormim.

Problemele optice

Deşi nu este un lucru neobişnuit să se observe mari şi de durată îmbunătăţiri ale vederii în timpul postului, mai ales în timpul unuia de durată, există câteva rare exemple în care a apărut o slăbire temporară a vederii. Este menţionat un caz al unei persoane care începuse să vadă dublu chiar înaintea terminării unui post foarte lung . Erau percepute două imagini vizuale în locul uneia. Un caz mai des întâlnit, deşi totuşi foarte rar, este slăbirea vederii într-atât încât postitorul vede foarte slab. Este forţat să înceteze a mai citi pentru ca vederea să nu îi slăbească mai mult, ceea ce este de altfel şi recomandat. Acestea se presupun a se datora unei pierderi temporare a coordonării între cei doi  ochi aceştia ne mai focusându-se asupra obiectului dorit. Nici o afectare reală a nervilor sau a mecanismului vederii  nu apare în realitate iar slăbiciunea şi defectele amintite dispar la scurt timp după încetarea postului, vederea devine încurând mai bună decât a fost înaintea postului. Este menţionat un caz în care s-a dezvoltat o astfel de problemă la o persoană care purta lentile groase de ani de zile înaintea postului. După încetarea postului persoana a putut renunţa la ochelari. Un alt caz este cel al unei femei care purta ochelari dar care vedea dublu fără aceştia, înaintea postului, şi şi-a recăpătat vederea normală în timpul postului. A putut renunţa la ochelari în a 16-a zi a postului văzând să citească fără aceştia. Nu s-a mai întors la folosirea lor până peste aproximativ 7 ani.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s