Reumatism Retete si diete – De prin lume adunate

reumatismul

Un regim alimentar deosebit il impune guta  , una dintre bolile reumatice .

Guta este depunerea unor microcristale  in articulatii formate din acid uric , care reprezinta produsul final de degradare a proteinelor animale . Cu cat cantitatea de carne consumata este mai mica , cu atat si cantitatea acidului uric este mai redusa . De aceea in aceasta boala  este interzis consumul de carne  de animal tanar . Afecteaza in  special articulatiile de la degetul mare  de la picior , glezna , genunchi , dar poate afecta si alte articulatii . In final acele depozite de acid uric pot deveni evidente , incat sunt vizibile si se numesc tofi butosi .

guta

Artroza , in schimb este o uzura a cartilajelor , care de obicei este mostenita genetic .

Deoarece tratamentul se  face cu medicamente antiinflamatorii ,  acestea trebuie administrate intotdeauna numai dupa mese , ca stomacul sa fie protejat .

Daca ai reumatism  iti este indicata alimentatia echilibrata  , bogata in proteine si vitamine . Daca nu ai contraindicatii de la alte boli asociate , iti sunt permise toate categoriile de alimente – lactate , legume , fructe , carne , iar in osteoporoza sunt indicate mai ales lactatele deoarece contin mult calciu . Poti consuma condimente iuti si aromatice n ceapa si usturoi . Sarea este permisa , dar nu in exces , iar cei care fac tratament cu cortizon au interdictie la sare  .

dureri reumatice

Dar daca ai guta  , iti sunt INTERZISE carnea de orice fel , mezelurile si mancarurile ( fierturile ) in care s-a folosit carne  ( ciorbe , supe ) , alcoolul !!!!

Bolile reumatice sunt boli de cursa lunga , nu trec dupa o luna-doua , iar uneori tratamentul dureaza toata viata , cum este cazul poliartritei  reumatoide . Dar cu ajutorul  tratamentului , majoritatea bolilor reumatice se amelioreaza .

Miscarea este benefica : In special inotul si mersul pe jos .

Daca ai un suferind de aceasta boala in familie , il poti ajuta aratandu-i multa intelegere , ajutandu-l sa-si faca tratamentul , deoarece bolile reumatice pot duce la handicap motor important .

ATENTIE : daca ai reumatism , nu neglija tratamentul , dar fii atent si la consecintele lui .

Toate bolile reumatice necesita tratament antiinflamator si antialgic . Beneficiile tratamentului sunt recunoscute si simtite de catre bolnavi , dar de foarte multe ori , aceste medicamente pot da retentie desare . Produsele alimentare in sine contin  deja prea multa sare decat avem noi nevoie in organism . Tot din cauza medicamentelor stomacul bolnavului este mai sensibil , si de aceea este indicata o alimentatie  care sa protejeze stomacul .

Interviu cu Dl. Dr.  Florin Radulescu – Medic primar reumatolog ( Centrul Metodologic de Reumatologie ” Prof. Dr. I. Stoia ” – Bucuresti

Retete :  pentru bolile reumatice  ( medicina naturala )

1. Pastreaza cojile de mere si trateaza-te de reumatism cu ele

coji de mere 1

Nu arunca niciodata cojile cand cureti mere pentru placinta . Usuca-le foarte bine ,coji de mere la uscat

apoi macina-le in rasnita si pastreaza-le . Cand ai nevoie  fierbi o lingura de pudra de coji uscate de mar intr-un litru de apa , timp de 15 minute  . Bei  4-5 cani pe zi  .

2. Bea ceai de fragi

fragi

Din 2-3 radacini si rizomi de fragi  ( pe care i-ai recoltat toamna si iarna  ) faci o infuzie cu o ceasca de apa clocotita . Bei dimineata  si seara cate o cana indulcita cu miere  .

3. Trateaza-ti reumatismul cu ceaiuri si cataplasme  :

ceai din plante medicinale

a) Bea zilnic 2-3 cani de ceai ( infuzie) din : Ienupar , mugur de plop negru , muguri de vita de vie  ;  sau

b) Bea 2-3 cani de decoct de  : Radacina de tataneasa , scoarta de salcie sau radacina de telina  ; Sau

c ) Frictioneaza*  locul cu tinctura de rozmarin ( se gaseste la magazinele specializate )

Sfaturi utile : Cum prepari ?

1. Infuzia :

infuzie

Pui  frunzele sau florile plantei medicinale (1-2 lingurite ) intr-o cana de portelan  si torni peste ea apa clocotita ( 250 ml ) , acoperi , apoi lasi  15 minute sa se infuzeze . Dupa infuzare , strecori si bei ceaiul .

2. Decoctul ( fiertura ) :

decoct

Planta maruntita  ( 1-2 lingurite ) o pui direct in apa rece  ( 250 ml ) la fiert pana cand da in clocot . Dai focul mic , 15-30 de minute , completand din cand in cand apa care se evapora . Strecori decoctul fierbinte .

3. Cataplasma :

cataplasma

Asezi pe o panza curata planta medicinala facuta pasta sau argila , sau terciul indicat in reteta  , impachetezi si asezi cu totul pe locul dureros .  cataplasma

4. Compresa :

compresa

Inmoi o bucata de tifon sau panza foarte curata  ( pansament steril ) in solutia indicata in reteta si o aplici pe locul dureros .

In speranta ca va pot fi de folos cu informatii utile , astept parerile voastre n sugestii , cerinte si pentru alte tipuri de boli ( afectiuni ) ! Asa voi sti ce sa pregatesc pentru articolele urmatoare  !

* – FRICȚIONÁ, fricționez, vb. I. Tranz. A face cuiva o fricțiune, a freca. [Pr.: -ți-o-.Var.: frecționá vb. I] – Din fr. frictionner.
Sursa: DEX ’98 (1998) |

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s