Putin din noi …

001

Sunt oameni care au pe chip o lumina. De parca Dumnezeu s-ar fi coborat in sufletele lor, iar lumina aceea impalpabila, imateriala, n-ar mai putea fi pusa sub obroc. Ochii lor sunt calzi, fara acea incrancenare pe care o ghicesti in privirea celor mai multi. Vorba e domoala, lipsita de patos, ei nu vor sa convinga cu orice pret. Stiu ca fiecare din noi putem sa vedem lucrurile diferit. Ei nu vor sa impuna sau sa se impuna. Sunt umili, tacuti, gata sa ofere mereu ceva din ei insisi celorlalti – o particica din sufletul lor, o mana de ajutor celor ce au nevoie. Sau pur si simplu o privire blanda, o strangere de mana, un cuvant de incurajare. Sunt fericiti ca exista si ca sunt parte din aceasta lume, pe care o vad ca pe o incununare a creatiei divine.

1

Sunt oameni care aduc in sufletele celorlalti lumina. Ei nu sunt o categorie sociala aparte. Exista peste tot, nestiuti, neobservati. Ii recunosti dupa „dara” pe care o lasa in urma.

4

Cum ar fi o lume in care toti oamenii ar fi astfel? In care fiecare l-ar privi pe celalalt cu respect si cu iubire, ca pe un adevarat frate? In care nu ar exista resentimente, ura, violenta? In care fiecare ar incerca sa-l inteleaga pe celalalt si sa-l accepte, chiar diferit fiind? In care fiecare ar fi dispus sa-i dea o mana de ajutor celuilalt? Sa-l trateze cel putin ca pe un egal? Pe scurt, sa-l iubeasca. Cum ar fi o asemenea lume?

Dar… daca n-am fi cu totii atat de imperfecti, atat de preocupati de propria noastra persoana, daca am mai avea ochi si pentru cei din jur, daca n-am fi atat de duali, atat de buni si de rai in acelasi timp. Daca am deveni mai constienti ca nu totul se termina aici, pe acest pamant, ca exista un „dincolo” unde vom duce cu noi tot ce am „acumulat” aici – nu in plan material, insa.

5

148

 

Frumusetea vine din interior. Daca vom reusi sa „acumulam” in noi mai multa „bogatie” de suflet, mai multa bucurie, mai multa pace, ea se va extinde si in exteriorul nostru.

Daca ne-am naste numai spre a muri, totul ar fi lipsit de sens. De ce am mai fi primit scanteia aceasta de viata daca ea s-ar stinge odata cu noi, la sfarsit?

01

E trist sa descoperim ca nu totdeauna reusim sa inaintam, ca nu totdeauna reusim sa ne dominam anumite tendinte, ca ramanem ancorati in obiceiuri care ne fac rau. Viata se scurge uneori monotona, fara sa constientizam cat de importanta e fiecare clipa pe care o petrecem aici pe pamant si cat de mult ne poate ea apropia de acel „dincolo”. Ne-o irosim fara sa intelegem ca fiecare secunda e importanta. Ca viata fiecaruia este inscrisa in planul divin. Ca am venit pe lume cu un scop. Ca nimic nu este aleatoriu.

16

Daca fiecare din noi ne-am pune intrebarea de ce am venit pe lume aici, de ce ne-am ivit din neant tocmai acum, de ce suntem legati de anumiti oameni, de anumite locuri, ce avem de facut pentru ca sa inaintam pe aceasta scara care duce la cer, nu ne-am mai lasa traiti fara sa intelegem nimic din viata.

9

Daca am reusi sa daruim mai mult din noi insine…

In limba romana exista doua cuvinte pentru aceeasi notiune: iubire si dragoste. Fiecare a capatat cu timpul un inteles oarecum diferit. Sentimentul acesta foarte complex sau foarte simplu, poate capata valente cu totul aparte. Adevarata iubire, cea neconditionata, este idealul. Cati dintre noi suntem insa capabili de ea?

11

Exista multe forme de iubire, de la cea materna si paterna, cea filiala, cea intre barbat si femeie, dintre membrii unei familii, pana la cea din cadrul unei comunitati religioase. Sufletul uman este insa de o complexitate extraordinara si, de multe ori, daca stai sa scotocesti in adancuri, descoperi porniri care, in realitate, nu au nimic de a face cu iubirea. Prin datul nostru si ca urmare a pacatului originar, suntem foarte putin capabili de iubire: ne raportam numai la noi, fiinta noastra este centrul lumii, organizam lumea inconjuratoare in functie de noi, chiar atunci cand avem impresia ca iubim ne manifestam, de fapt, tot egoist.

index

Spre exemplu, asociem deseori iubirea cu dorinta de posesie. Iubim, in general, ceea ce putem poseda, ceea ce poate deveni al nostru: fie obiecte, fie persoane. Acest tip de iubire se manifesta in cazul multor parinti care se simt intr-atat de legati de copii, incat nu le pot oferi libertatea de care orice fiinta umana are nevoie. E adevarat ca pana la un anumit punct, aceasta legatura este normala – e greu sa desparti o mama de copilul ei. Cand insa ea devine obsesiva, atunci este reprobabila. Aceasta atitudine poate aparea si in cazul unor cupluri.

13

Ne manifestam egoist chiar si atunci cand, la prima vedere, facem ceva pentru altii. Suntem capabili de sentimente frumoase pentru „ai nostri”, suntem gata sa facem mici sacrificii pentru ei. Cand insa suntem confruntati cu situatia in care trebuie sa ajutam pe altcineva, necunoscut, ne dovedim total incapabili de a o face. O alta forma egoista de iubire este „iubirea – reflectare”. Il iubim pe celalalt pentru faramele din noi pe care le regasim, mai mult sau mai putin, in el: fie ca ne seamana intrucatva („e ca mine”, ne spunem, si deja il simpatizam), fie ca il iubim pentru ca si el ne iubeste. Sentimentul nu pare sa se extinda dincolo de fiinta noastra. Cati suntem in stare sa iubim pe cineva total diferit de noi? De multe, ori chiar in cadrul unei familii, exista resentimente datorate divergentelor de opinie intre membri.

12

Pe scurt, iubim ceea ce este asemenea noua, ceea ce dominam, ceea ce putem lua in stapanire, iubim chipul nostru reflectat in celalalt. Avem, majoritatea, „instinctul Evei”- daca ne place ceva, incercam sa-i inoculam si partenerului de drum preferinta noastra. Atatia parinti reusesc sa faca din proprii copii niste alter-egouri ale lor.

10

Totul are un sens: viata, moartea, tot ceea ce ni se intampla in aceasta existenta atat de efemera, dar atat de bogata in evenimente, oameni, locuri. Totul este creat pentru desavarsirea noastra.

14

Sa aveti o zi minunata  !

Si nu uitati  : ZAMBITI  !

Învăţaţi să lăsaţi pe chipul vostru să înflorească un zâmbet, este darul pe care-l oferiţi aproapelui, este darul pe care-l oferiţi întregului Univers! – Octavian Paler

15

17

13

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s