COMBINATII PERICULOASE

combinații periculoase alimente – medicamente

 

Eficienţa unui medicament depinde de foarte mulţi factori, printre care şi de alimentele consumate în perioada tratamentului. Tocmai de aceea, medicamentele se iau doar în urma unui consult medical pentru a evita interacţiunile nedorite dintre alimente şi pastile. Pentru a înţelege mai exact ce se poate întâmpla prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne-a oferit câteva exemple concrete.

Grapefruitul combinat cu pastilele – un fruct periculos  

Grapefruitul este un citric bogat în vitamina C, potasiu, conţinând şi compuşi de tip glucarat, care pot avea acţiune de prevenire a cancerului de sân. Grapefruitul roz-roşu conţine licopen (care se găseşte şi în roşii, caise, portocale roşii), un puternic antioxidant cu acţiune de prevenire a cancerului de prostată. Pulpa fructului este bogată în fibre alimentare solubile şi insolubile, cu efect de scădere a indexului glicemic, de stabilizare a glicemiei şi de reducere a colesterolului sanguin.

Pe lângă aceste efecte benefice, grapefruitul poate interacţiona cu peste 200 de medicamente, devenind periculos pentru sănătate. Componentul naringenina, din fructul de grapefruit, încetineşte câteva dintre procesele metabolice normale de detoxifiere care au loc în intestine şi ficat, blocând acţiunea de descompunere şi eliminare a acestor medicamente precum şi a altor toxine.

Concret, grapefruitul poate deveni periculos în combinaţie cu medicamente anxiolitice, antidepresive, antialergenice, antihistaminice, antivirale, antiaritmice cardiac, anticoagulante, imunosupresoare, antihipertrofice prostatice, antialgice, antibiotice, hormoni, stimulenţi, anticoncepţionale şi în combinație cu medicamentele destinate tratării următoarelor: maladii cardiace, accident vascular cerebral, epilepsie, cancer, tuse, răceală, SIDA-HIV, hipertensiune arterială, blocanţi ai canalelor de calciu, disfuncţii erectile, hipercolesterolemie, astm şi emfizeme.

8 asocieri nefaste

  • Asocierea medicamentelor antidepresive cu brânzeturile fermentate, cu vinul sau berea pot declanşa crize severe de hipertensiune arterială.
  • Urzicile, spanacul, pătrunjelul, salata şi toate alimentele care conţin cantităţi mari de vitamina K nu trebuie consumate de cei care fac tratamente cu medicamente anticoagulante, salcilaţi, aspirină şi mai ales cei care au în antecedente un accident vascular cerebral sau infarct.
  • Carnea de ton poate provoca manifestări alergice în cazul celor care urmează un tratament cu izoniazidă, administrată împotriva tuberculozei.
  • Carnea pregătită la grătar, pe cărbuni, generează o substanţă toxică, cancerigenă care creşte activitatea unei enzime. Prin inducţia şi creşterea activităţii acestei enzime unele medicamente sunt metabolizate şi se elimină mai rapid, scăzând astfel eficienţa unor antiasmatice, a unor analgezice, antidepresive, antipsihotice, inhibatoare virale utilizate în tratamentul HIV-SIDA.
  • Sunătoarea nu trebuie folosită de cei care iau tratament cu medicamente tonicardice, antiasmatice, antiulceroase, imunodepresive, contraceptive orale, medicamente anti-SIDA.
  • Laptele şi produsele lactate nu trebuie consumate când sunt administrate antibiotice, deoarece ionii de calciu, magneziul şi fierul conţinute de lapte împiedică absorbţia tetraciclinelor din tractusul digestiv.
  • Sarea de bucătărie nu trebuie consumată în tratamentele cu medicamente cortizonice, deoarece creşte riscul de retenţie hidrosalină şi astfel pot să apară edeme, hipertensiunii arteriale sau va fi afectat cordul. Sarea scade eficienţa statinelor şi antidepresivelor.
  • Zaharurile şi alimentele dulci nu trebuie asociate cu medicamentele pe bază de cortizon, deoarece creşte riscul de apariţie a diabetului zaharat.

Aşadar, este foarte important să cunoaştem posibilele interacţiuni: aliment-medicament, medicament-aditivi (E-uri), aliment-alergii, precum şi unele predispoziţii moştenite genetic în scopul prevenirii efectelor adverse ale acestor asocieri, efecte uneori extrem de severe, putând culmina cu decesul.

Sursa : DoctorMenci –  December 18, 2012.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s