Gulas unguresc

gulas unguresc

Ingrediente:

1,5 kilograme pulpă de vită
2-3 cepe mari
3 ardei graşi sau kapia (frumoşi ar fi roşii)
2 ardei iuţi (după ce aţi verificat că cei roşii nu sunt iuţi)
4 roşii cărnoase (sau 2 conserve de roşii decojite)
2 linguri de boia de ardei dulce
o lingură rasă de chimen
2-3 frunze de dafin (opțional)
o legătură de pătrunjel care pocneşte de cât e de proaspăt şi crud e
o linguriţă de indulcitor

Preparare:

Tăiaţi carnea de vită în cuburi potrivit de mari, cât o îmbucătură de bărbat. Curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o în peştişori, nu foarte subţiri. Curăţaţi ardeii graşi şi tăiaţi-i în pătrate mari. Procedaţi la fel cu cei mici dar pe care îi tăiaţi mai mărunt. Faceţi focul.
Incingeti ceaunul si apoi adăugaţi carnea de vită. Amestecaţi energic câteva secunde să se rumenească bine până când carnea începe să-şi lase zeama. Nu spumiţi că e păcat de Dumnezeu. Lăsaţi carnea să-şi facă de cap în amestecul ei, să prindă a se frăgezi înăbuşit. Când toată zeama a scăzut şi carnea prinde a se prăji din nou , adăugaţi ceapa şi ardeii şi căliţi-i cu pricepere. Când prind a se înmuia adăugaţi boiaua şi seminţele de chimen (măcinat sau întreg). Lăsaţi-le şi pe ele să se rumenească. Aveţi grijă însă să nu le ardeţi. Stingeţi cu vreo doi litri şi jumătate de apă şi lăsaţi să fiarbă vreo jumătate de oră.
Când carnea e aproape fiartă, adăugaţi şi roşiile (tăiate în bucăţi generoase), cu grijă să nu vă ardeţi . Săraţi delicat amestecul şi dacă e prea puţin lichid mai completaţi. Nu exageraţi cu apa. Ingredientele trebuie să fie acoperite la limită. Adăugaţi şi linguriţa de indulcitor care trebuie să taie din acreala roşiilor.
Lăsaţi gulaşul să mai fiarbă vreo jumătate de oră. Carnea trebuie să fie moale, iar fiertura grosuţă şi gustoasă. Completaţi cu sare şi piper. Dacă o doriţi mai groasă puteţi să legaţi fiertura cu puţin amidon amestecată cu lapte sau suc de roşii. Aveţi grijă doar ca amidonul să fie bine înglobat în lichid înainte de a o turna în gulaş.

Serviţi cu pătrunjel tocat deasupra, , un ardei iute şi o lingură de iaurt lângă.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s